Seilflyskolen

 - Høyt over vakker natur, åser og daler, utenfor synsvidde til publikum - det er her seilflyging foregår!

På jakt etter bedre utsikt?

Seilflyging er en sport som gir utøveren de mest fantastiske naturopplevelser, og er en rekreasjon du skal lete lenge etter andre steder. På gode dager drives seilflyging høyt over fjell, fjorder og skoger - helt utenfor syne av publikum! Ved bruk av atmosfæriske krefter kan seilfly fly flere hundre kilometer på få timer uten bruk av motor underveis. Våre motorseilfly kan fly både med og uten bruk av motor. På dager med godt vær og oppadgående luftstrømmer flyr vi med motoren avslått og sirkler mot himmelen. Men på dager hvor vi ikke finner oppdrift i luften bruker vi mest motoren og kanskje velger man til å fly til andre flyplasser rundt om i landet. Mulighetene er mange!

Seilflyging er en aktivitet som passer for svært mange, og som kan utøves på alle nivåer. Mange ønsker å oppleve norsk natur fra himmelen, mens andre satser hardt på konkurranser innen strekkflyging og luftakrobatikk. Det finnes svært få andre idretter og aktiviteter der kjønn og alder har så liten betydning som i seilflyging!

Gauldal Seilflyklubb

Gauldal Seilflyklubb har hovedbase på Losen flyplass, rett ved Ler i Melhus kommune og det er kun en 30 minutters kjøretur fra Trondheim. Dette er en gresstripe på ca. 700 meter hvor vi har vår hangar og klubbhus. Klubben disponerer i dag to fly, og disse kan du lese mer om her. Vil du lære mer om Gauldal Seilflyklubb? Klikk her

Seilflyskolen

De første turene flyr du med en instruktør, og instruktøren har alle de samme kontrollene som deg. Ved behov kan instruktøren ta over alle kontrollene til flyet.

Man følger et fastsatt program, med øvelser som bygger på hverandre, etter byggeklossprinsippet. Du får stadig nye oppgaver av instruktøren, til du selv mestrer flyet fra avgang til landing. Hvor lang tid opplæringen tar er individuelt, og progresjonen fastsettes i samråd med instruktørene. Noe tid etter praktisk flyging begynnes, starter den teoretiske opplæringen, og Gauldal Seilflyklubb underviser i alle fag som er nødvendige i seilflypilotutdannelsen.

Det største øyeblikket for de aller fleste, er den første turen alene i flyet, såkalt soloflyging! Opplevelsen av å kontrollere et fly, helt på egenhånd er ganske overveldende for de fleste, og en opplevelse man sjelden glemmer! Etter å ha fløyet et antall timer med instruktør og solo, er det på tide å fly opp med en kontrollant for å få eget flygebevis.

Krav for seilflyging

For å starte opplæring på seilfly, må man være fylt 15 år og sertifikatet kan utstedes fra du er 17 år. Du kan derfor fly seilfly før du er gammel nok til å kjøre moped eller bil. Det stilles krav til normal helse, som betyr at man ikke kan ha noen alvorlige sykdommer, eller andre problemer. I praksis er kravene de samme som stilles til sertifikat på minibuss og bil. Funksjonshemming behøver ikke å være noen hindring! Det finnes spesialtilpassete fly for funksjonshemmede, som kan flys kun ved hjelp av hendene. Har du spørsmål om helse eller funksjonshemmimger, ta kontakt med oss for en oppklaring.

Introduksjonsturer og gaveturer

Før du begynner som elev hos oss, kan du bestille en uforpliktende introduksjonstur i ett av våre seilfly. Turen koster 1500,- og betales vanligvis kontant til instruktør etter flyging, men vi kan også ta betaling på Vipps. 

Som gavetur velger mange utdrikningslag å bestille en slik flytur hos oss, og dette er noe vi har stor suksess med! Vi er veldig fleksible på tidspunkt, og vi flyr gjerne i helger og i ukedager. En slik gavetur kan også være en veldig spennende bursdagsgave til jubilanter!

Kontakt oss i kontaktskjemaet nederst på siden. 

Komme i gang 

Før du kan begynne å fly som elev i Gauldal Seilflyklubb er det kun få ting som må ordnes. For det første må du være medlem av klubben og Seilflyseksjonen i Norges Luftsportforbund (S/NLF).

Den enkleste måten å melde seg inn i S/NLF og Gauldal Seilflyklubb, er å melde seg inn på hjemmesiden til NLF, og fylle ut registreringsskjemaet.  Fyll inn navn, adresse telefon og annen informasjon øverst i skjema. Velg Seilflyseksjonen, Gauldal Seilflyklubb og det medlemsskapet som passer for deg (junior, senior, osv.) før du klikker "Bekreft medlemskap". Viktig info for oss er telefonnummer og epostadresse selv om de ikke er obligatoriske felt. 

Klubbkontingenten er kr. 100,- pr. år. I tillegg kommer seksjonsavgift og NLF kontingent og bladet Nordic Gliding aviation magazine. Prisen for dette varierer etter hvilken type medlemskap du velger.

For å kunne begynne med seilflyopplæring er du nødt til å registrere deg som elev; du må ha et elevbevis. Dette ordnes via S/NLF og koster 265,-. Elevbevis er obligatorisk fra og med den 5. seilflystarten under opplæringen.

For at du selv, instruktørene og myndighetene skal kunne holde orden på din flyging og progresjon, må du ha en loggbok og et såkalt progresjonshefte. Disse koster henholdsvis 250,- og 15,- og kjøpes i klubben eller sammen med teoribøker. 

Før du flyr din første solo må du også gjennom en legesjekk. Denne kan koste alt fra 500,- til 2600,- avhengig av hvor du henvender deg. Normalt velger du din fastlege, men ta kontakt med klubben for hjelp til skjema og veiledning og spør gjerne fastlegen om prisen først, det kan lønne seg å sjekke priser.

Siden du etter hvert må ta noen teoriprøver for å fly solo og for oppnå flygebevis, er det lurt å kjøpe noen teoribøker. Disse kan du kjøpe på nettbutikken til pilotbutikken.

Velkommen til å oppleve de flotteste naturopplevelser!